Et bygg av vår tid
Visste du at det faktisk er husene våre som står for de største klimagassutslippene? Utslipp fra bygg står for ni prosent av de globale klimagassutslippene. Regner man med de indirekte utslippene, som kraftproduksjon til oppvarming og utslippene til byggeindustrien, utgjør sektorens utslipp hele 40 prosent!
Hele bygg- og anleggssektoren er nå innrettet på få ned utslippene og ta ansvar for å nå FNs togradersmål. Dette innebærer å begrense utslippene på tre nivåer: driften av byggene, materialbruk, og selve byggeprosessen. I dag er det fortsatt fossile energikilder som benyttes på byggeplassen, noe som både er lite klimavennlig og bidrar til lokal luftforurensning.
For å nå klimamålene må man tenke nytt – ikke bygge nytt. Grønn ombygging av eksisterende bygg gir lavere klimagassutslipp enn å bygge nytt.
På den måten er Oslo Horisont et bygg som forteller mye om tiden det ble utviklet i.

Men ombygging trenger ikke bety dårligere løsninger eller mindre spennende arkitektur. Flere av vinnerne og de nominerte til Oslo bys Arkitekturpris de senere år, har vært nettopp transformasjonsprosjekter, som Sentralen i Kvadraturen og Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka.
Ombygging kan gjerne skape spennende strukturer som viderefører noe av industri- eller kulturhistorien til bygget og lar denne inngå i nye opplevelser av rom, lys og form.
Oslo Horisont er ikke et generisk kontorbygg det går tretten av på dusinet, men framstår som en mektig manifestasjon av historie, moderne behov og nye, grønne opplevelser og kvaliteter for alle.
Den gamle betongkonstruksjonen til Postens brevsenter bevares og utgjør byggets fundament. Høye, vertikale vindusbånd gir et elegant, tidsmessig inntrykk. De spennende trappene gir assosiasjoner til Vestlandets fossefall og utsiktspunkt. Strukturene gis en mykere og beroligende overflate gjennom en ambisiøs satsning på grønt.
Oslo Horisont åpner opp og skaper et mer vennlig Schweigaards gate i sentrum. Men det er ingenting som rives. I stedet bevares byrommenes kjente strukturer og gateløp, sånn at de bli gjenkjennelige fra en generasjon til en annen. Det er også en viktig kvalitet.