Lukk
Meny

Første endring i Oslos mest utskjelte byrom på 35 år

I hjertet av Oslo sentrum, på selve knutepunktet Oslo S, oppstår Oslo Horisont. Dette blir den første positive endringen på over 35 år i det som ofte omtales som “Oslos verste byrom”.

Visulent AB
I Biskop Gunnerus’ gate og Schweigaards gate, under Nylandsbrua og mellom Galleri Oslo og Postterminalen, ble det laget en by for biler, ikke mennesker. Nylandsveien var en del av «trafikkmaskinen» i sentrum og Bispelokket, som stod ferdig på slutten av 1960-tallet. Galleri Oslo åpnet i 1988 som en del av Vaterlandsplanen. Bygget var tenkt som en lang innendørs handlegate der man kunne ferdes trygt unna all trafikken. Utenfor har trikker, busser og biler kjørt konstant i snart 40 år. På bakkeplan har det vært mørkt og hustrig, med lange, harde fasader der det hverken er fruktkasser og blomster så langt øyet kan se, ingen steder å oppholde seg eller gå inn og ta en kaffe.

Mens resten av Oslo gradvis har utviklet seg til å bli en bedre og mer attraktiv by for innbyggere og besøkende, så har området på den andre siden av sporene på Oslo S forblitt det samme. Derfor har de færreste valgt å gå gjennom området i det daglige.

Faktisk er det ganske «mainstream» blant journalister og byplanleggere å ønske seg både Nylandsbrua og Galleri Oslo revet!

Uansett, nå blir det i alle fall en etterlengtet bedring i området.

Oslo Horisont markerer et historisk første skritt i reparasjonen av dette byrommet. Der det gamle postens brevsenter lå (også kjent som «Postterminalen»), kommer nå Oslo Horisont.

Bærekraftig byutviklingsprosjekt

Oslo Horisont er et bærekraftig byutviklingsprosjekt som helt grunnleggende er basert på å bygge om den eksisterende bygningsmassen framfor å rive. Men prosjektet vil likevel åpne opp og invitere mennesker inn i dette byrommet, på en måte som ikke har vært mulig tidligere.

Sømløs overgang mellom utsiden og innsiden

Oslo Horisont er et kombinert kontorbygg og hotell, som tilbyr flere nye, offentlige byrom på taket av byggets base og oppover. Oslo Horisont åpner fasaden langs Biskop Gunnerus’ gate og Schweigaards gate og skaper en sømløs overgang mellom brede fortau på utsiden og serveringssteder og møteplasser på innsiden.

Et skritt i å løse en urban floke

I fasaden langs Biskop Gunnerus’ gate er det tegnet inn en inntrukket entré, som trekker folk inn fra gaten i bygget. Her går ferden videre oppover i bygget i et spennende trappeanlegg inspirert av Nasjonale turistvegers utsiktspunkt og Oslos naturomgivelser i mark og fjord. Trappene tar deg med opp til taket på det gamle brevsenteret, som er byggets base. Her kommer man plutselig opp i høyden og får helt nye utsikter på Oslo S og Fjordbyen, i et solrikt og grønt byrom tilgjengelig for alle.

Prosjektet vil skape en ny inngang til Oslo S fra Schweigaards gate like ved Postplassen og en ny kobling mellom Schweigaardsgate og Nylandsbroen lenger øst. I tillegg får man en trapp fra taket og ned til Nylandsbrua, som binder strøket sammen med bylivet i Bjørvika.

Disse grepene blir et viktig første skritt i å løse den urbane floken som dette området har vært i alle de år.  Det vil komme hele byen til gode med noen grunnleggende kvaliteter av betydelig nyhetsverdi: Første skritt i en gjenåpning av Akerselva skjer på østsiden under Nylandsbrua, der den har ligget i kulvert siden 1960-tallet. Neste skritt skjer når Oslo kommune finner en helhetlig plan for hvordan Nylandsbroen kan nedbygges og Akerselva kan åpnes i sin helhet.

231103.Visulent.RodeoArkitekter.OsloHorisont.Golden

Allemannsrettens Hus – et nytt fellesgode for Oslo

Og helt på toppen av høyhuset, kommer fellesgodet Allemannsrettens Hus. Dette skal bli en destinasjon, opplevelses- og læringsarena som skal styrke fordelingen av friluftskompetanse i befolkningen og Oslo som naturhovedstad!

Selve arkitekturen er også verdt å merke seg: på betongstrukturen av det gamle brevsenteret vokser to slanke bygg opp, og skaper en moderne arkitektur som både er leken, stram og varig. Oslo sentrum får et spennende tilskudd til sin silhuett, som utfyller Plaza og Posthuset og skaper en urban helhet på knutepunktet.

Tilsammen vil dette innebære store endringer i det som i en årrekke har vært omtalt som «Oslos verste byområde».

Planforslaget skal nå på høring, saksdokumenter kan leses på Oslo kommunes saksinnsyn

Vanlige spørsmål om prosjektet

Når står bygget ferdig?
Hva blir det i førsteetasjene ut mot gaten?
Hvor høyt blir det?
Vil taklandskapet være åpent hele døgnet?
Hva vil bygget inneholde?
Hopp i innhold