Lukk
Meny

Hotellets betydning

En sentral del av Oslo Horisont, vil være et hotell som ikke bare skaper liv i bygget, men også trygghet og positiv energi i bymiljøet rundt.

231103.Visulent.RodeoArkitekter.OsloHorisont.OsloS

I dagens byutvikling er det et ideal om at nye prosjekter ikke skal være «seg selv nok», men gi noe tilbake til omgivelsene. «Hva NRK kan gjøre for nabolaget og nabolaget gjøre for NRK» sa tidligere kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om flyttingen av statskanalen. Han målbar dermed ideen om at institusjoner i dag skal utvikles i dialog med omgivelsene.

Dette idealet gjelder i høyeste grad i Oslo sentrum, og i særdeleshet det området der det er minst dialog fra før: Schweigaards gate med Bussterminalen og Nylandsbroen.

Unngå et innadvendt prosjekt

For å sikre at Oslo Horisont fyller sin rolle som en bylivsgenerator, også på kveldstid og i helger, har man valgt å inkludere et hotell i bygningen. Hotellet vil bidra til å gjøre Biskop Gunnerus’ gate 14B til en mer levende og interessant adresse, med reisende og besøkende, ikke bare ansatte.

Hotellet kan også bidra til understøtte Oslo Horisont som en møteplass for både servering, kultur og konferanse. Siden starten av prosjektet, har utvikleren KLP med arkitektgruppen vært opptatt av å unngå et innadvendt prosjekt. Hotellet har vært en av nøkkelstrategiene for å unngå nettopp dette.

Visulent.Rodeo.BG14B.Sunrise.innganger
Inngang til Oslo S og hotell fra Schweigaards gate.

Trygghet i mørk gate

Selv om byutviklingen i sentrum øst har kommet langt, med nye destinasjoner som Stasjonsallmenningen i Bjørvika eller Teaterpassasjen på Grønland, har mange et inntrykk av Bussterminalen-området som mørkt og delvis utrygt. Et hotell vil sørge for flere øyne på gateplan og dermed øke graden av opplevd sikkerhet.

Sette området på kartet

Et hotell i Schweigaards gate handler ikke bare om byliv på gateplan, men også om å sette selve denne delen av sentrum på kartet og fylle den med ny mening. I verdens storbyer som London, Los Angeles og København har man sett at hoteller og restauranter har spilt rollen som en «prime mover» i oppgraderingen av nedslitte bydeler. Hotellene skaper en kontrast til bymiljøet rundt, og gir dermed helt nye opplevelser av stedet, som nå også blir tilgjengelig for en større befolkningsgruppe. De fungerer som byutviklingsmessige «sjokk-behandlinger» som får fart på transformasjonen av et område.

Snart et år etter pandemien ser man igjen av hotellene fylles opp. Flere hotell på knutepunktet vil styrke Oslos kapasitet for store arrangement og bidra til å gjøre Oslo S-området til et enda hyggeligere sted for innbyggere og besøkende.